newscity1.net

Σε ποια σημεία της Γης έπεσαν μετεωρίτες

Καταιγίδα από μετεωρίτες έχει δεχθεί τα τελευταία 19 χρόνια η Γη όπως αποτυπώνεται και
στον χάρτη που δημοσίευσε η NASA. Σύμφωνα με την έκθεση της διαστημικής υπηρεσίας
από το 1994-2013 εισήλθαν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας 556 μετεωρίτες!

Ως μετεωρίτες είναι γνωστά εκείνα κυρίως τα ουράνια σώματα τα οποία καταφέρνουν να φθάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη κ να προσκρούσουν στη Γη,χωρίς να έχουν προηγουμένως διαλυθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα.

Στο χάρτη μπορείτε να δείτε με τις κίτρινες κουκίδες τα 255 σημεία που αντιπροσωπεύουν τους μετεωρίτες που έπεσαν στον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι μπλε κουκίδες δείχνουν τους 301 μετεωρίτες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όλα κατά τν περίοδο 1.994 - 2.013, σύμφωνα με την El Mundo.Παρά τον μεγάλο αριθμό τους βέβαια οι περισσότεροι από αυτούς δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στη γη.



Η κόλαση του Τσέλιαμπινσκ
Στις 15 Φεβρουαρίου του 2013, στο Τσελιάμπινσκ της νοτιοανατολικής Ρωσίας άρχισε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις μετεωρίτη που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της περιόδου που μελετήθηκαν από τη NASA. Αυτό το γεγονός ισοδυναμούσε με μια έκρηξη 500.000 τόνων ΤΝΤ, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε περίπου 900 τραυματίες κ πολλαπλές βλάβες σε κτίρια της περιοχής.

Ο μετεωρίτης αυτός πέφτοντας στη Γη διασκορπίστηκε σε πολλά σημεία της Ρωσίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι του είχε μάζα 650 κιλών και βρέθηκε κοντά στη λίμνη Chebarkul. Η NASA συνέκρινε την πτώση αυτού του μετεωρίτη με το γεγονός που έλαβε χώρα το 1908, όταν ένας μεγάλος μετεωρίτης έπεσε στην περιοχή Τουνγκούσκα της Σιβηρίας.

100 τόνοι αποβλήτων εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης
Συνολικά, περίπου 100 τόνοι αποβλήτων εισέρχονται στον πλανήτη, από τους μετεωρίτες ωστόσο η ατμόσφαιρα καταφέρνει να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος με την τριβή του αέρα.
Όπως έχει μελετηθεί από τη NASA ένας μετεωρίτης σαν αυτόν του Τσέλιαμπινσκ ή κάποιος με διάμετρο μεταξύ 10 και 20 μέτρων θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Κάθε αστεροειδής με διάμετρο κοντά στα 35 μέτρα θα είχε τη δύναμη να καταστρέψει μια πόλη. Ένα σώμα μεγαλύτερο από 140 μέτρα, θα είναι σε θέση να καταστρέψει μια ολόκληρη περιοχή, και αν πέσει σε ωκεανό, να προκαλέσει ένα τσουνάμι. Όσο για έναν μετεωρίτη με διάμετρο ενός μιλίου θα ισοδυναμούσε με μια πλανητική καταστροφή.

Σύμφωνα με τη NASA υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια αντικείμενα κοντά στον πλανήτη με πάνω από 10 μέτρα διάμετρο που μπορεί δυνητικά να γίνουν επικίνδυνα.
96% από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς ενός χιλιομέτρου έχουν καταγραφεί επί του παρόντος, ωστόσο, μόνο 158 ανήκουν στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων, επειδή βρίσκονται σε απόσταση 7.500.000 χιλιομέτρων από τη Γη, τουλάχιστον 20 φορές όση η απόσταση από το φεγγάρι.

Μέχρι στιγμής οι διάφορες τεχνολογίες επιτρέπουν την εκτροπή ενός ουράνιου σώματος που απειλεί τη Γη ώστε να καταστραφεί σε λιγότερο επικίνδυνα μέρη ή δίνουν την δυνατότητα να προσγειωθεί ένα διαστημικό σκάφος στην επιφάνεια του και να προσπαθήσει να το εκτρέψει.






 

0 Response to " Σε ποια σημεία της Γης έπεσαν μετεωρίτες "

Δημοσίευση σχολίου