newscity1.net

Όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι, ξεχνάμε!

Η θύμηση ενός πράγματος εξασθενεί τη μνήμη άλλων, ανταγωνιστικών πραγμάτων

Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που λίγο  πολύ όλοι έχουμε
διαπιστώσει εμπειρικά: η ίδια η προσπάθεια που
κάνουμε για να θυμηθούμε κάτι, ευθύνεται που ξεχνάμε τόσα άλλα πράγματα!

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα μνήμης με μια ομάδα 24 εθελοντών, καθώς και μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου τους.

Οι μελετητές εντόπισαν διαφορετικά και διακριτά νευρωνικά αποτυπώματα που συνδέονται με συγκεκριμένες αναμνήσεις. Με βάση αυτά διαπίστωσαν ότι η ενθύμηση κάποιου πράγματος οδηγεί στο να εξασθενεί η μνήμη άλλων “ανταγωνιστικών” πραγμάτων.

Δηλαδή ουσιαστικά ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπαίνει σε μια διαδικασία να “σπρώχνει”, να απωθεί άλλες μνήμες, προκειμένου να φέρει “μπροστά”, για να είναι προσβάσιμη η μνήμη που αναζητούμε. Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται “προσαρμοστική απώλεια μνήμης”.

Η έρευνα δείχνει ότι το να ξεχνάμε δεν είναι μια παθητική διαδικασία, όπως πιστεύεται ευρέως αλλά μια ενεργητική διαδικασία.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν δύο βασικές θεωρίες: η μία υποστηρίζει ότι οι παλαιότερες μνήμες δεν εξασθενούν, αλλά απλώς ″σκεπάζονται″ απ νεότερες μνήμες (π.χ. το παλιό password από το καινούριο), ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία οι παλαιότερες μνήμες όντως εξασθενούν, όταν νέες ανταγωνιστικές μνήμες έρχονται να καταλάβουν τη θέση των πρώτων. Η νέα έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη δεύτερη θεωρία.



0 Response to " Όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι, ξεχνάμε! "

Δημοσίευση σχολίου