newscity1.net

7 διατροφικά λάθη που ανεβάζουν το δέικτη της ζυγαριάς


Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αλλά η ζυγαριά δεν λέει να υπακούσει, τότε είναι πολύ πιθανό να
κάνετε συχνά κάποια διατροφικά λάθη που
σας κοστίζουν σε βάρος. Αντί να αλλάξετε ζυγαριά υποθέτοντας ότι...

έχει χαλάσει, ψάξτε βαθύτερα στο πρόγραμμα που ακολουθείτε και δείτε μήπως διαπιστώνετε σε αυτό κάποια από τα παρακάτω διατροφικά λάθη που σαμποτάρουν τη σιλουέτα, αλλά και την προσπάθειά σας.

Το καλοκαίρι πλησιάζει και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η άνοιξη αρχίζει να αγχώνει τους περισσότερους όσον αφορά τη σιλουέτα τους κι αυτά τα περιττά κιλά που τους έχει «φορτώσει» ο χειμώνας. Λογικό είναι, λοιπόν, αν ανήκετε στην παραπάνω ομάδα, να έχετε ήδη μπει σε πρόγραμμα έτσι ώστε να χάσετε τα κιλά που σας ταλαιπωρούν, με λύπη σας, όμως, διαπιστώνετε ότι ο δείκτης της ζυγαριάς φαίνεται να μην αναγνωρίζει την προσπάθειά σας και να μένει σταθερός και αμετακίνητος στην παλιά του θέση. Τι συμβαίνει;

1.Τρώτε πολλές επεξεργασμένες τροφές

Μπορεί οι διάφορες μπάρες ενέργειας και οι χυμοί να μοιάζουν σαν ένα βολικό και υγιεινό σνακ, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα φέρουν αποτελέσματα στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αν δεν επιλεχθούν σωστά. Πίνοντας χυμό του εμπορίου ή τρώγοντας μια τέτοια μπάρα ποτέ δεν αισθάνεστε χορτάτοι κι αυτό γιατί τροφές τέτοιου τύπου είναι ένας συνδυασμός επεξεργασμένων συστατικών, ενώ μην ξεχνάτε ότι παρ’ όλο που μιλάμε π.χ. για χυμό, οι θερμίδες δεν παύουν να παραμένουν αρκετές και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη μεγάλη στους περισσότερους. Προτιμήστε άλλες πιο υγιεινές επιλογές στη θέση των παραπάνω με τις ίδιες ή λιγότερες θερμίδες, όπως λίγο τυρί με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή λίγο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με ψιλοκομμένες φράουλες. Αν οι χυμοί και οι μπάρες παρ’ όλ’ αυτά σας ικανοποιούν, κοιτάξτε προσεκτικά τα συστατικά τους και επιλέξτε αυτά με τη λιγότερη ζάχαρη και τις λιγότερες θερμίδες.


2. Καταναλώνετε μόνο σαλάτες

Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, οι σαλάτες δεν είναι πάντα η πιο υγιεινή επιλογή μόνο και μόνο επειδή αποτελούνται από λαχανικά, καθώς μαζί με αυτά μπορεί να περιέχουν και σος, κρουτόν ή να σας «παρακινούν» να καταναλώνετε ψωμί, αυξάνοντας τις θερμίδες μιας απλής πράσινης σαλάτας με ελαιόλαδο. Πέραν αυτού, ενδέχεται να μην περιέχουν επαρκείς υδατάνθρακες έτσι ώστε να ρυθμίσουν τις ορμόνες της πείνας, με αποτέλεσμα να πεινάτε ξανά σύντομα και να καταναλώνετε συνολικά περισσότερες θερμίδες την ημέρα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να «κόψετε» τις σαλάτες, αλλά απλώς μην τις τρώτε σε καθημερινή βάση σαν μεσημεριανό. Κάντε εναλλαγές με σούπες λαχανικών ή σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα και προτιμήστε τη σαλάτα σας – όταν την καταναλώνετε- χωρίς ξηρούς καρπούς και άλλα πρόσθετα που μπορεί να στείλουν τις θερμίδες της στα ύψη.


3. Επικεντρώνετε στις υγιεινές τροφές, αλλά δεν προσέχετε τις θερμίδες

Σίγουρα το ότι επιλέγετε να τρώτε υγιεινά ωφελεί την υγεία σας που είναι πιο σημαντική από ένα σώμα… μοντέλου, αλλά πολλές φορές οι υγιεινές τροφές δεν σημαίνει ότι είναι και μη θερμιδογόνες. Για παράδειγμα το ψωμί ολικής άλεσης είναι σαφέστατα πιο υγιεινό από το άσπρο και πράττετε σωστά που το επιλέγετε, όπως επίσης και οι ξηροί καρποί είναι πιο υγιεινοί από τα πατατάκια και το ελαιόλαδο από το βούτυρο – αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι έχουν λιγότερες θερμίδες και δεν προσθέτουν βάρος. Φυσικά και τα λιπαρά που περιέχουν π.χ. οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο ανήκουν στην κατηγορία των «καλών» κι όχι των κορεσμένων, που σημαίνει ότι κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά ταυτόχρονα προσθέτουν αρκετές θερμίδες στη διατροφή μας, γι’ αυτό ο έλεγχος της κατανάλωσής τους είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε.

4. Τρώτε πολύ νωρίς το βράδυ

Όλοι οι ειδικοί συστήνουν να μην τρώτε αργά το βράδυ και να μην πέφτετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι, αλλά και το πρόωρο βραδινό –ειδικά για όσους κοιμούνται αργά- δεν έχει καλά αποτελέσματα. Αν τρώτε το τελευταίο σας γεύμα στις 7 μ.μ. και κοιμάστε τα μεσάνυχτα, το σώμα σας εύλογα ζητά κι άλλο «καύσιμο», κάτι που εσείς δεν θα του ξαναδώσετε μέχρι την επόμενη ημέρα το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι και εσείς πεινάτε και ο μεταβολισμός σας χάνει το ρυθμό του, αφού από τις 7 το απόγευμα μέχρι το πρωινό της επόμενης μέρας δεν θα πάρει ξανά τροφή και θα «τεμπελιάσει» - κι όταν ο μεταβολισμός χάνει το ρυθμό του, οι θερμίδες που «καίμε» είναι λιγότερες. Προσπαθήστε να καταναλώσετε το 70% των… νυχτερινών θερμίδων στο απογευματινό σας σνακ και το 30% στο βραδινό σας, το οποίο πρέπει να είναι ελαφρύ και πιο κοντά στην ώρα που κοιμάστε.


5. Από τη διατροφή σας απουσιάζουν τα σνακ

Ο μεταβολισμός, όπως είπαμε, για να δουλεύει και να «καίμε» θερμίδες χρειάζεται να λαμβάνει τροφή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς συγκεκριμενοποιούνται στις 3 ώρες. Εκτός, λοιπόν, από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σας, είναι απαραίτητο να προσθέτετε και σνακ ενδιάμεσα (δεκατιανό και απογευματινό) προκειμένου να του παρέχετε το «καύσιμο» που χρειάζεται για να δουλέψει με ρυθμό και να έχει αποτελέσματα. Τα σνακ αυτά, βέβαια, πρέπει να είναι υγιεινά και με λίγες θερμίδες αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Προτιμήστε τα φρούτα, σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα, 1 αβγό, 1 μικρή σαλάτα κ.ο.κ.


6. Πίνετε αναψυκτικά αντί για νερό

Μια στο τόσο, ένα αναψυκτικό δεν θα σας προκαλέσει μεγάλο κακό. Αν, όμως, καθημερινά προτιμάτε τα αναψυκτικά με το φαγητό σας, αντί για νερό, εκτός του ότι δεν ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας, τον «φορτώνετε» ταυτόχρονα με θερμίδες – μη νομίζετε ότι επειδή πρόκειται για υγρό, το αναψυκτικό δεν είναι θερμιδογόνο. Ακόμη, το νερό –ειδικά πριν ξεκινήσει το γεύμα μας- μας βοηθά να φάμε λιγότερο και να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες, κάτι που αν εφαρμόσετε σε όλα τα γεύματα, σύντομα θα δείτε αποτελέσματα.


7. Δεν τρώτε πρωινό

Υπάρχουν μέχρι σήμερα επαρκείς αποδείξεις ότι όσοι τρώνε καθημερινά το πρωινό τους γεύμα – ακόμη κι αν αυτό γίνεται «στο πόδι» - έχουν πιο υγιές βάρος σε σχέση με αυτούς που το παραλείπουν. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι η επιβράδυνση του μεταβολισμού όταν δεν λαμβάνει τροφή το πρωί μετά από τόσες ώρες βραδινής «νηστείας», ενώ πιθανό είναι επίσης, όσοι δεν τρώνε τίποτα το πρωί, να τσιμπολογούν στη συνέχεια μέχρι την ώρα του μεσημεριανού, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον όγκο των θερμίδων που καταναλώνουν. Ένα πρωινό με δημητριακά ολικής άλεσης, γάλα χαμηλών λιπαρών και κάποιο φρούτο, όμως, μπορεί να ανατρέψει όλα τα παραπάνω, να σας χαρίσει ενέργεια και να σας οδηγήσει σταδιακά στην απώλεια βάρους.





0 Response to " 7 διατροφικά λάθη που ανεβάζουν το δέικτη της ζυγαριάς "

Δημοσίευση σχολίου