newscity1.net

10 τροφές που μας κάνουν πιο έξυπνους

Καλύτερη μνήμη, ταχύτητα σκέψης και ευφυΐα, μπορούν να γίνουν… δικά σας, αν συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα όπως
τα μούρα, τα αυγά, ακόμη και η σοκολάτα. Αφήστε τις φυσικές ενώσεις που υπάρχουν σε νόστιμα τρόφιμα, να δράσουν υπέρ της υγείας του εγκεφάλου σας, να καταπολεμήσουν
τις καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες και τα φυτοφάρμακα, να προάγουν την υγεία των νευροδιαβιβαστών και να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη.

Και να θυμάστε, όταν πρόκειται για την επιλογή αυτών των τροφίμων, προτιμήστε τα οργανικά. Πολλά φυτοφάρμακα είναι νευροτοξικά και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το IQ στα παιδιά.

Μούρα

Τα μούρα είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο, για διάφορους λόγους. Τα σμέουρα και τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυάνη, μια φυτοχημική ουσία που προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη. Η ένωση φισετίνη στις φράουλες, ενισχύουν επίσης τη μνήμη. Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου ενός φλιτζανιού βατόμουρα την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη σε μόλις λίγους μήνες.

Μήλα

«Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», λέει η γνωστή σε όλους μας φράση και είναι πολύ πιθανό να ισχύει, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό το ωφέλιμο φρούτο, περιέχει κατεχίνες, ουσίες που θεωρείται ότι μας προστατεύουν από τις βλαβερές για τον εγκέφαλο χημικές ουσίες –που είναι πολύ κοινές σε προϊόντα καθημερινής χρήσης. Προτιμήστε τα βιολογικά μήλα, καθώς οι κατεχίνες βρίσκονται στη φλούδα των φρούτων, η οποία εκτίθεται στα φυτοφάρμακα.
Μαύρη σοκολάτα
Η φλαβονόλη είναι μια αντιοξειδωτική ουσία στη μαύρη σοκολάτα, που συμβάλλει στην τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος, προωθώντας την καλύτερη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Θα μπορούσε μάλιστα να βελτιώσει ακόμη και τις δεξιότητές σας στα… μαθηματικά. Σε μια μελέτη του 2009, βρέθηκε ότι εκείνοι που έπιναν κακάο, πλούσιο σε φλαβονόλη, έκαναν υπολογισμούς πιο γρήγορα και ήταν λιγότερο πιθανό να αισθάνονται κουρασμένοι ή διανοητικά εξαντλημένοι.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι ένας μικροσκοπικός θησαυρός γεμάτος τρυπτοφάνη, ένα σημαντικό συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία σεροτονίνης, ενός βασικού συστατικού για τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου.
Πιπέρι καγιέν
Οι καυτερές πιπεριές είναι γεμάτες καψαϊκίνη, μια ένωση, διάσημη για τη χρήση της ως φυσικός «μαχητής» του λίπους και παυσίπονο. Όμως κι ο εγκέφαλός μας μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την… καυτερή ένωση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει υποδοχείς για την καψαϊκίνη, που απελευθερώνουν ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν το άγχος, καθιστώντας ευκολότερη τη συγκέντρωσή μας.

Λαρδί

Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Ένας συγκεκριμένο τύπος λαρδί, μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα στο μυαλό μας και πιο συγκεκριμένα στη διάθεσή μας. Το ελαϊκό οξύ στο λαρδί, είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, που μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Είναι επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης D, μιας ζωτικής σημασίας ορμόνης που πιστεύεται ότι καταπολεμά την άνοια. Για το πιο υγιεινό λαρδί, θα πρέπει να είστε σίγουροι για την προέλευση του προϊόντος.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Ορίστε ένας καλός λόγος για να τρώτε λαχανάκια Βρυξελλών: Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι αυτό το λαχανικό είναι γεμάτο με μόρια που μετατρέπονται από το σώμα μας σε διινδολυμεθάνιο, ένα συστατικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην προστασία των νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των καρκινογόνων ελευθέρων ριζών.

Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν βιταμίνη Β που είναι σημαντική για τον εγκέφαλο. Αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, βοηθά στη γρήγορη επεξεργασία δεδομένων και στην ταξινόμησή τους μέσω της μνήμης. Τα φρέσκα παντζάρια χρησιμεύουν επίσης ως φυσικά αντικαταθλιπτικά! Τα φύλλα των παντζαριών έχουν το σημαντικό για την προστασία της καρδιάς, φυλλικό οξύ.
Σαρδέλα
Ο εγκέφαλος έχει ανάγκη τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα πολυακόρεστα λίπη βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από την επιταχυνόμενη γήρανση και την απώλεια μνήμης, ενώ κρατούν μακριά την κατάθλιψη και την κακή διάθεση. Οι σαρδέλες έχουν 10 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά από τον τόνο και έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά σε επιβλαβείς ρύπους όπως ο υδράργυρος. Επιπλέον, το μικρό αυτό ψάρι έχει την σημαντική για τα οστά, βιταμίνη D και ασβέστιο.

Αυγά

Τα αυγά είναι γεμάτα από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο όπως προαναφέραμε. Αλλά δεν είναι όλα τα αυγά ίδια. Τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, περιέχουν δύο φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα αυγά που αγοράζουμε από τα super markets και τρεις φορές περισσότερη, φυσικής προέλευσης βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό και πιθανό αντίδοτο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Να τρώτε τους κρόκους, καθώς στα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, είναι πλούσιοι σε χολίνη, μια ένωση που βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου και προωθεί την υγεία των νευροδιαβιβαστών.



0 Response to " 10 τροφές που μας κάνουν πιο έξυπνους "

Δημοσίευση σχολίου