newscity1.net

Λίγος καφές κάνει καλό στην πίεση

Ενα- δυο φλιτζανάκια ελληνικός καφές την ημέρα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και αυξάνουν
τη μακροζωία, σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η κατανάλωση καφέ αυξάνει την ελαστικότητα των αρτηριών, η οποία προφυλάσσει από τις καρδιοπάθειες.

Η μελέτη της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Χ. Στεφανάδη) έγινε σε 235 κατοίκους της Ικαρίας, ηλικίας 65 έως 100 ετών, οι οποίοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η επικεφαλής της μελέτης δρ Χριστίνα Χρυσοχόου ανέφερε ότι υπήρχαν έως σήμερα αντικρουόμενα στοιχεία για τις επιδράσεις του καφέ στην καρδιολογική υγεία.

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι έκαναν μέτρια κατανάλωση καφέ είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία τους να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων. Οι αρτηρίες όσων έπιναν λιγότερο καφέ ή καθόλου ήταν σε μικρότερο βαθμό ελαστικές. Οσοι, όμως, έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν είχαν πολύ μεγαλύτερη ελαστικότητα στις αρτηρίες τους, σε σχέση με όσους έπιναν σπάνια.

Η δρ Χρυσοχόου είπε ότι όσοι έκαναν μέτρια χρήση καφέ κατανάλωναν 25-20 ml την ημέρα. Συνήθως, έπιναν δυνατό ελληνικό καφέ - ωστόσο και τα άλλα είδη καφέ δρουν με τον ίδιο τρόπο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ορισμένα συστατικά του, όπως τα αντιοξειδωτικά, πιθανώς να βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία, αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να προσλαμβάνει μονοξείδιο του αζώτου, που είναι μειωμένη στους ασθενείς με υπέρταση.

Ενα σημαντικό εύρημα ήταν επίσης ότι όσοι έκαναν μέτρια κατανάλωση καφέ είχαν χρόνο για χαλάρωση και συζήτηση με φίλους και συγγενείς. Ο καθηγητής Τζεπ Περκ της Επιτροπής Τύπου του συνεδρίου κατέταξε την ελληνική μελέτη στις πιο ενδιαφέρουσες.

Η γυμναστική στο σχολείο

Μια μελέτη, άλλωστε, από το Πανεπιστήμιο του Leipzig στη Γερμανία, με επικεφαλής τη δρα Κ. Μαchalica, σε 256 11χρονους μαθητές, έδειξε ότι επιπλέον άσκηση στο σχολείο (45 λεπτά καθημερινά, έναντι δύο φορές την εβδομάδα) βελτιώνει το σωματικό βάρος, τις κινητικές δεξιότητες και την καρδιοαναπνευστική υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων με χαμηλό κοινωνικομορφωτικό επίπεδο.

Γενετική εξήγηση στο ερώτημα γιατί οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πάθουν έμφραγμα και εγκεφαλικό έδωσε βρετανική μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο. Το «κλειδί» είναι μια ομάδα γενετικών μεταλλαγών στο χρωμόσωμα του ανδρικού φύλου.

Η μελέτη του δρα Νάιλες Σαμάνι, καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, έδειξε ότι οι άντρες που φέρουν ένα σετ γονιδίων (την απλοομάδα Ι) στο χρωμόσωμα Υ, διατρέχουν κατά 55% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Στη μελέτη εξετάστηκε το γενετικό υλικό 3.000 ανδρών, οι 1.295 από τους οποίους είχαν καρδιοπάθεια.

Νέα φάρμακα

Ενα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα για τη στηθάγχη- με τη δραστική ουσία ιβαβραδίνη- μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Μια μελέτη δύο ετών με την ονομασία SΗΙFΤ, η οποία παρουσιάσθηκε στο συνέδριο και δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Lancet», διαπίστωσε ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να μειώσει κατά 26% τον κίνδυνο θανάτου από μέτρια έως σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Μάρτιν Κάουι, από το Νοσοκομείο Royal Βrompton στο Λονδίνο.

Η μελέτη ΕΙΝSΤΕΙΝ-DVΤ έδειξε ότι ένα χάπι (με την ουσία rivaroxaban) μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς από τα μειονεκτήματα των ενέσεων στην καθιερωμένη θεραπεία για την εν τω βάθει θρόμβωση και τη πρόληψη της υποτροπής της θρομβοεμβολής.

Μια μετα-ανάλυση, άλλωστε, των στοιχείων από 25 μελέτες με 166.000 συμμετέχοντες, η οποία έγινε από τον δρα Τζ. Εμπερσον από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξε- καθησυχάζοντας τις σχετικές ανησυχίες- ότι δεν υπάρχει σημαντική αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη οποιασδήποτε μορφής καρκίνου ή επιδείνωση ήδη υπάρχοντος καρκίνου από τη λήψη στατινών (των φαρμάκων για μείωση της χοληστερόλης) επί πέντε έτη.

Η κατανάλωση, πάντως, μαργαρίνης εμπλουτισμένης με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν φαίνεται να ωφελεί ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύμφωνα με γερμανική μελέτη σε 4.800 ασθενείς.



0 Response to " Λίγος καφές κάνει καλό στην πίεση "

Δημοσίευση σχολίου