newscity1.net

Γιατί η νύφη κρατάει ανθοδέσμη;

Η νυφική ανθοδέσμη είναι ένα από τα πολλά έθιμα του γάμου. Την προσφέρει στην είσοδο
της εκκλησίας ο γαμπρός στη νύφη κι εκείνη την κρατά στο χέρι της μέχρι το τέλος του μυστηρίου (τώρα πλέον και στον πολιτικό γάμο). Γιατί όμως οι νύφες κρτατούν νυφικές ανθοδέσμες;
Τι συμβολίζει

Η νυφική ανθοδέσμη συμβολίζει τη νεότητα και τη γονιμότητα του ζευγαριού, καθώς από τα άνθη βγαίνουν καρποί.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ρώμη. Τότε οι νύφες δεν κρατούσαν λουλούδια αλλά μπουκέτα από βότανα συνήθως δεντρολίβανο, που συμβόλιζε την πίστη, τη γονιμότητα, ενώ πιστευόταν ότι έδιωχνε τα κακά πνεύματα και το «μάτι».

Τα λουλούδια στη νυφική ανθοδέσμη εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Βικτοριανή εποχή, όπου η μόδα επέβαλε το τριαντάφυλλο, που αντιπροσωπεύει την αληθινή αγάπη.

Σήμερα στις νυφικές ανθοδέσμες χρησιμοποιούνται διάφορα άνθη – ανάλογα με την επιθυμία της νύφης, καθένα από τα οποία έχει τον δικό του συμβολισμό. Για παράδειγμα, το αγριόκρινο (ίρις) συμβολίζει τη ζεστασιά της αγάπης, η βιολέτα την πίστη, το ηλιοτρόπιο την αφοσίωση και την πίστη, ο κρίνος την ομορφιά, τα άνθη πορτοκαλιάς την αγνότητα, η λεβάντα την τύχη και την αφοσίωση, η ορχιδέα την σπάνια ομορφιά, η παιώνια την ευτυχία και την ευημερία, το κόκκινο τριαντάφυλλο την αγάπη, η τουλίπα το πάθος και την αγάπη, η φρέζια την αθωότητα κλπ.

Γιατί η νύφη την πετάει στις ανύπαντρες φίλες της;

Μετά το πέρας του μυστηρίου η νύφη συνηθίζει να πετάει την ανθοδέσμη – με την πλάτη γυρισμένη – στις ανύπαντρες φίλες της. Κι αυτό το έθιμο είναι πολύ παλιό και ξενόφερτο. Μάλλον μας ήρθε από τον 14ο αιώνα (από την Αγγλία ή τη Γαλλία). Πίστευαν τότε ότι η κοπέλα που θα πιάσει την ανθοδέσμη θα έχει τύχη και θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί. Έκτοτε το πιστέψαμε κι εμείς και τηρούμε και αυτό το έθιμο ευλαβικά.





0 Response to " Γιατί η νύφη κρατάει ανθοδέσμη; "

Δημοσίευση σχολίου