newscity1.net

Τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν ενέργεια και καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος,
λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
Ωστόσο αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου μεταβολισμού. Το γεγονός αυτό
κατά βάση οφείλεται στο ότι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β.

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β αποτελούν μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες μέσα από τη διατροφή, καθώς ο οργανισμός δε μπορεί να τις συνθέσει.

Σε αυτές, περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12.

Καθεμιά από τις παραπάνω βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας.
Με άλλα λόγια, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να αξιοποιήσει τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, που λαμβάνονται μέσω της τροφής, για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως προαναφέρθηκε αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμινών συμπλέγματος Β.

Ενδεικτικά παρακάτω παρατίθεται ένας συνοπτικός πίνακας με την περιεκτικότητα σε βιταμίνες συμπλέγματος Β ενός τυπικού πρωινού που περιλαμβάνει 125 ml αποβουτυρωμένο γάλα με 1 μερίδα 30 γραμμαρίων γνωστής μάρκας δημητριακών ολικής αλέσεως:

erwrw
Έχετε λοιπόν άλλο ένα καλό λόγο για να εντάξετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας. Γιατί ο καλός μεταβολισμός ξυπνάει με το καλημέρα.


 neadiatrofis.gr





0 Response to " Τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης "

Δημοσίευση σχολίου