newscity1.net

Προσοχή στον πρωινό εσπρέσο!

Μπορεί να είναι ιδανικός για να ανοίξει το μάτι, αλλά ίσως πρέπει να αλλάξετε
το πρόγραμμά σας. Μία νέα μελέτη έδειξε πως ένας μονός εσπρέσο αρκεί για να
περιοριστεί η ροή αίματος στην καρδιά κατά περισσότερο από 20% - κι αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο πρωί-πρωί…

Τα καλά νέα είναι πως αν επιλέξετε τον ντεκαφεϊνέ τύπο, η ροή του αίματος αυξάνεται.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην πατρίδα του εσπρέσο, την Ιταλία, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, οι οποίοι εξέτασαν τν ροή αίματος σε 20 εθελοντές οι οποίοι ήπιαν έναν κανονικό μονό εσπρέσο και μέρες μετά έναν ντεκαφεϊνέ.

Το συμπέρασμά τους ήταν πως η υψηλή περιεκτικότητα του εσπρέσο σε καφεΐνη μπορεί να ασκεί «μη ευνοϊκές καρδιαγγειακές επιδράσεις».

Ο εσπρέσο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καφέδες παγκοσμίως, αλλά καιρό τώρα έχουν εκφραστεί ερωτηματικά για το πόσο καλό είναι να πίνει κανείς καθημερινά πολλά «εσπρεσάκια» - με το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας να συνιστά να μην υπερβαίνουν οι λάτρεις του τους 5 την ημέρα.

Ένας μονός εσπρέσο μπορεί να περιέχει έως και 130 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) καφεΐνη.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής», ο κανονικός μονός εσπρέσο προκάλεσε συστολή των αιμοφόρων αγγείων των εθελοντών, μειώνοντας την παροχή αίματος στην καρδιά τους 22% κατά μέσον όρο, μέσα σε μία ώρα από την κατανάλωσή του. Το εύρημα αυτό αποδίδεται στο ότι η καφεΐνη δεσμεύει μια χημική ουσία, η οποία βοηθεί τα αγγεία να είναι διασταλμένα.

Όταν όμως οι εθελοντές ήπιαν ντεκαφεϊνέ εσπρέσο, η παροχή αίματος στην καρδιά τους αυξήθηκε κάπως.

Μία άλλη διαφορά ήταν ότι με τον κανονικό εσπρέσο αυξήθηκε σημαντικά η αρτηριακή πίεση των εθελοντών, ενώ με τον ντεκαφεϊνέ όχι.

Κανένας κίνδυνος μακροπρόθεσμα

Οι ερευνητές λένε πως τα οφέλη του ντεκαφεϊνέ εσπρέσο μπορεί να εξηγούνται από τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει ο καφές. Η ευνοϊκή γι τν υγεία δράση τους, όμως, μπορεί να ακυρώνεται τις ώρες έπειτα από την κατανάλωση κανονικού καφέ, εξαιτίας της καφεΐνης.

Μακροπρόθεσμα, όμως, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι επικρατούν, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι πίνουν συστηματικά καφέ είναι προστατευμένοι από την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη.

Οι ερευνητές παραδέχονται πως είναι επιεικώς παράδοξο ο καφές να βλάπτει βραχυπρόθεσμα και να ωφελεί μακροπρόθεσμα – και γι’ αυτό λένε πως χρειάζονται πολλές μελέτες ακόμα ώστε να αποκωδικοποιηθούν οι ακριβείς βιολογικές επιδράσεις του.

Τι πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς; Να μην το παρακάνουμε με τους καφέδες, αφού οι έως τώρα μελέτες δείχνουν πως μέχρι πέντε μονοί καφέδες την ημέρα είναι ασφαλείς για τον γενικό πληθυσμό - αν και καλύτερο θεωρείται να μην υπερβαίνουμε τους τρεις, απαντούν οι ειδικοί.

Ας σημειωθεί ότι το 2007 έγινε σάλος στη Βρετανία με την περίπτωση μιας 17χρονης, της Τζάσμιν Ουίλις από το Ντάρχαμ, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ταχυπαλμία, πυρετό και υπεραερισμό (γρήγορη και κοφτή αναπνοή) επειδή είχε πιει… 7 διπλούς εσπρέσο!







0 Response to " Προσοχή στον πρωινό εσπρέσο! "

Δημοσίευση σχολίου