newscity1.net

Τεστοστερόνη: Αν δεν είναι... όση πρέπει, μας κόβει χρόνια ζωής

Τεστοστερόνη. Η γνωστή ανδρική ορμόνη, πρέπει να είναι στον οργανισμό των ανδρών ακριβώς όση...
πρέπει. Και αυτό γιατί σύμφωνα με νέα έρευνα
όταν οι ηλικιωμένοι άνδρες έχουν τεστοστερόνη περισσότεροι ή λιγότερη απ όση πρέπει, τότε έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Οι μελετητές μάλιστα είδαν ότι οι άνδρες με τις λιγότερες ορμόνες (τεστοστερόνη και DHT) εμφανίζουν την υψηλότερη μέση θνησιμότητα. Ακολουθούν (αλλά εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο) και οι άνδρες με τα υψηλά επίπεδα ορμονών. Τη χαμηλότερη θνησιμότητα (δηλαδή τν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής) έχουν οι άνδρες της ομάδας με τα μεσαία επίπεδα ορμονών (9,8 έως 15,8 nmol/L).

Η τεστοστερόνη παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανδρικών σεξουαλικών οργάνων, των μυών και των τριχών και επίσης είναι η ορμόνη - κλειδί για την ανδρική σεξουαλική επιθυμία, την παραγωγή σπέρματος και την υγεία των οστών. Σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους, το επίπεδο της τεστοστερόνης μπορεί να διαφέρει σημαντικά στ ίδιο άτομο, ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα, για διάφορους λόγους (διατροφή, ποιότητα ύπνου, ψυχολογική διάθεση κ.α.).

Το επίπεδό της μειώνεται φυσιολογικά, όσο γερνάει ένας άνδρας, με ρυθμό περίπου 1% ετησίως μετά την ηλικία των 30 ετών. Υπάρχει πάντως έλλειψη ιατρικής ομοφωνίας για το κατά πόσο η έλλειψη τεστοστερόνης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας. Η κλασική πάθηση για την οποία οι ενδοκρινολόγοι συνταγογραφούν τν τεστοστερόνη, είναι ο υπογοναδισμός, που οδηγεί σε σοβαρή έλλειψη της συγκεκριμένης ορμόνης, χαμηλή λίμπιντο, μυική ατροφία και έλλειψη τριχών.

Οι αυστραλοί ερευνητές ανέφεραν ότι ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα κατά πόσο μια θεραπεία για την τεχνητή μεταβολή των εν λόγω ορμονών μπορεί να επηρεάσει θετικά το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων. Γι’ αυτό, όπως είπαν, χρειάζονται νέες κλινικές δοκιμές πάνω στο ζήτημα, με στόχο τη βελτίωση της υγείας στην τρίτη ηλικία.
Η μόδα της υψηλής τεστοστερόνης

Η νέα έρευνα έρχεται σε μια περίοδο που διεθνώς (ιδίως στις ΗΠΑ), όπως αναφέρουν σε εκτενές δημοσίευμά τους οι New York Times, βρίσκεται σε έξαρση η μόδα της υψηλής τεστοστερόνης και το μάρκετινγκ των σχετικών φαρμακευτικών προϊόντων. Η χαμηλή τεστοστερόνη αντιμετωπίζεται ως αιτία πλείστων όσων προβλημάτων για ένα άνδρα, ενώ η υψηλή τεστοστερόνη στον οργανισμό του (με τη βοήθεια και του κατάλληλου σκευάσματος σε μορφή χαπιού, ένεσης, γέλης ή επιθέματος) κάτι σαν πανάκεια και "πηγή νεότητας".

Από μόλις 324 εκατ. δολάρια το 2002, οι πωλήσεις των κάθε είδους προϊόντων τεστοστερόνης στις ΗΠΑ έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.


0 Response to " Τεστοστερόνη: Αν δεν είναι... όση πρέπει, μας κόβει χρόνια ζωής "

Δημοσίευση σχολίου