newscity1.net

Κάντε περίπατο στην ακρογιαλιά


Τελικά, τραγούδια, καρτ ποστάλ και καλλιτεχνικές απεικονίσεις έχουν δίκιο: η ακρογιαλιά είναι
το φυσικό περιβάλλον που μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί περισσότερο απ’ όλα, σύμφωνα με μία...
νέα μελέτη.Επιστήμονες απ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής & Ανθρώπινης Υγείας, το οποίο ανήκει στο Κολέγιο Ιατρικής & Οδοντιατρικής Peninsula των πανεπιστημίων του Έξετερ κ του Πλίμουθ, εξέτασαν τις επιδράσεις διαφόρων υπαίθριων χώρων σε 2.750 εθελοντές.

Το συμπέρασμά τους ήταν πως δίπλα στη θάλασσα οι εθελοντές τους είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν ψυχική ανάταση απ’ ό,τι όταν έκαναν μία βόλτα στην εξοχή ή βρίσκονταν σε ένα αστικό άλσος.

Όπως είπε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Ουάιτ, το εύρημα αυτό ίσως αντανακλά μία «εγγενή προτίμηση» προς την θέα και τους ήχους του νερού.

Η μελέτη βασίσθηκε στις αντιδράσεις που είχαν οι 2.750 εθελοντές όταν βρίσκονταν σε διάφορες ακρογιαλιές, εξοχικές τοποθεσίες και πάρκα.

Αν και όλοι οι υπαίθριοι χώροι ανανέωναν ψυχικά τους εθελοντές, την μεγαλύτερη αίσθηση ευχαρίστησης αποκόμιζαν όταν περπατούσαν δίπλα στη θάλασσα, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία τους, ο τόπος κατοικίας τους και το αν βρίσκονταν στις παραλίες μόνοι ή με παρέα.

Στην πραγματικότητα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ένας περίπατος στην ακρογιαλιά περιγράφηκε ως η πιο θετική εμπειρία – ένας χαρακτηρισμός που δόθηκε τόσο από τους εθελοντές οι οποίοι έκαναν συχνά πεζοπορία όσο και από εκείνους που διήγαν καθιστική ζωή.

Την μεγαλύτερη ευχαρίστηση αποκόμιζαν όσοι εθελοντές πήγαιναν βόλτα στην παραλία μόνοι τους.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν γιατί ακριβώς ασκεί τόσο μεγάλη επίδραση στον ψυχισμό μας η θάλασσα, αλλά πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις.

Μία είναι πως μας επηρεάζουν θετικά ο τρόπος με τον οποίο «παίζει» το φως στο νερό και οι ήχοι του νερού. Μπορεί επίσης να έχουμε συσχετίσει τη θάλασσα με ευχάριστες αναμνήσεις, λ.χ. της παιδικής ηλικίας.

Όπως και να ‘χει, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως η επαφή με τη φύση μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία, γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προασπίσει την σωματική μαςυγεία

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις ωφέλιμες επιδράσεις της επαφής μας με τη φύση, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ήρθε η ώρα να στραφούν οι έρευνες προς άλλη κατεύθυνση και αντί να συγκρίνονται το αστικό με το φυσικό περιβάλλον, να εξεταστούν οι επιδράσεις των διαφορετικών μορφών φυσικού περιβάλλοντος στην υγεία και στην ευεξία», είπε ο δρ Ουάιτ.









0 Response to " Κάντε περίπατο στην ακρογιαλιά "

Δημοσίευση σχολίου