newscity1.net

Οι κοντοί άντρες ζουν περισσότερο;

Οι κοντοί άντρες μπορεί να μην ταιριάζουν στο στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να προτιμούν
τους ψηλούς, αλλά έχουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα: ζουν περισσότερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Επιστήμονες
από τις ΗΠΑ παρακολούθησαν επί δεκαετίες την πορεία της υγείας περισσότερων απ 8.000 Αμερικανών ιαπωνικής καταγωγής, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1900 και 1919.

Περίπου 1.200 από αυτούς τους άντρες έζησαν έως τα 90 κ τα 100 τους χρόνια, ενώ σχεδόν 250 είναι ακόμα ζωντανοί.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες: σε όσους είχαν ύψος 1,55 μέτρα και κάτω, και σε όσους είχαν ύψος 1,60 και πάνω.

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που ήταν πιο κοντοί έζησαν περισσότερο απ’ όσο οι ψηλότεροι συνομήλικοί τους, με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης να έχουν όσοι έχουν ύψος γύρω στο 1,50.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μπράντλεϋ Γουίλκοξ, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Γηριατρικής του Πανεπιστημίου της Χαβάης, πιστεύουν ότι το κοντό ανάστημα σχετίζεται με ένα γονίδιο, που λέγεται FOXO3 και σχετίζεται επίσης με την μακροζωία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μία προστατευτική μορφή του FOXO3 εμποδίζει τους άντρες να ψηλώσουν, αλλά τους «αποζημιώνει» χαρίζοντάς τους πρόσθετα χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν, οι κοντοί άντρες είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα νέα ευρήματα απηχούν εκείνα μελέτης του 2012, που είχε διεξαχθεί στους άντρες της Σαρδηνίας, στην Ιταλία, και έδειξε ότι οι κοντοί άντρες ζουν κατά μέσον όρο 2 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι οι ψηλοί.

Στην ιταλική μελέτη είχε καταγραφεί η πορεία της υγείας και η διάρκεια της ζωής 500 ανδρών, οι οποίοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1866 και 1915.







0 Response to " Οι κοντοί άντρες ζουν περισσότερο; "

Δημοσίευση σχολίου