newscity1.net

Κάπως έτσι θα είναι η κουβέντα με τους εξωγήινους!

Επιστήμονας υποστηρίζει ότι η επικοινωνία θα είναι σαν συνάντηση με χαμένη φυλή στη ζούγκλα του Αμαζονίου!


Αντε και τους βρήκαμε τους εξωγήινους (ή μας βρήκαν). Μετά τι κάνουμε; Με αφορμή τη νέα ταινία «Arrival», που περιγράφει την προσπάθεια μιας γλωσσολόγου να βοηθήσει τον αμερικανικό στρατό να επικοινωνήσει με τα πληρώματα των 12 εξωγήινων σκαφών που προσγειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη μας, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το ερώτημα αν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο για τις επαφές τρίτου τύπου, αλλά κ ποιες θα είναι οι δυσκολίες στην επικοινωνία με τους εξωγήινους.

«Είναι έντονες οι διαφωνίες σε αυτό το θέμα μέσα στην επιστημονική κοινότητα για το αν θα πρέπει να απαντήσουμε ή όχι» δηλώνει ο δρ Τζον Ελιοτ από το βρετανικό σκέλος του Δικτύου Ερευνας για την Εξωγήινη Νοημοσύνη (SETI). Η πολιτική του SETI θα είναι να το μοιραστεί δημοσίως. Κατόπιν τούτου θα είναι δύσκολο να εμποδιστεί οποιοσδήποτε να απαντήσει.

Το σενάριο που έχει επεξεργαστεί όμως το SETI αφορά μόνο τη λήψη σήματος και όχι τη φυσική παρουσία εξωγήινων στον πλανήτη. Εξάλλου, η πιθανότητα για το δεύτερο θεωρείται μικρή ακόμα και από αυτούς που θεωρούν ότι υπάρχουν εξωγήινοι.

Οι εξωγήινες μεταδόσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά να μη γίνονται αντιληπτές. Μεγάλο μέρος αυτού του προβλήματος έχει πράγματι να κάνει με τη γλωσσολογία. Αυτό είναι που ενώνει και τον δρα Ελιοτ με την ηρωίδα της νέας ταινίας «Arrival».

Βασικό κομμάτι του πρότζεκτ στο οποίο δουλεύει ο Βρετανός επιστήμονας είναι να δημιουργήσει και να κατανοήσει γλώσσες που μπορεί να είναι αντιληπτές από έναν νοήμονα εξωγήινο. Ο συγκεκριμένος τομέας της γλωσσολογίας έχει μάλιστα αποκτήσει και όνομα και λέγεται ξενογλωσσολογία.

«Είναι το ίδιο με το να πήγαινες στη ζούγκλα του Αμαζονίου και να συναντούσες μια χαμένη φυλή» δήλωσε στον «Guardian» ο Ελιοτ προσπαθώντας να δώσει μια εικόνα της δυσκολίας που θα είχε η επικοινωνία με τους εξωγήινους. Υπάρχει όμως ακόμα μία δυσκολία. Ακόμα κι αν οι εξωγήινοι είναι μόλις 100 έτη φωτός μακριά, το μήνυμά τους θα έκανε 100 χρόνια να φτάσει σ' εμάς και άλλο τόσο χρόνο θα χριαζόταν να πάρουν την απάντησή μας. «Αυτό σημαίνει 200 χρόνια για να πεις ένα γεια» σχολιάζει χαρακτηριστικά.







0 Response to " Κάπως έτσι θα είναι η κουβέντα με τους εξωγήινους! "

Δημοσίευση σχολίου