newscity1.net

Οι 12 «Αρμαγεδδώνες»

Ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου Μέλλοντος της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ιδρύματος Global Challenges έφτιαξε
μια λίστα με τις μεγαλύτερες απειλές για την
ανθρωπότητα στην οποία καταγράφονται 12 εξ αυτών.

Οι απειλές

Μια παγκόσμια πανδημία ενός σούπερ ιού που θα συνδυάζει χαρακτηριστικά διαφόρων ιών, θα είναι εξαιρετικά μεταδοτικός (όπως η γρίπη) και δεν θα αντιμετωπίζεται ιατρικά (όπως ο Εμπολα) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Ένα προϊόν συνθετικής βιολογίας που είτε θα χτυπήσει απευθείας τον άνθρωπο είτε θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον είναι μια ακόμη απειλή που καταγράφουν οι ειδικοί.

Εκρηξη ενός υπερηφαιστείου που θα προκαλέσει πυρηνικό χειμώνα στον πλανήτη και πτώση ενός αστεροειδή με παρόμοια αποτελέσματα είναι δύο ακόμη απειλές.

Μια παγκόσμια οικολογική κατάρρευση είναι ικανή να εξοντώσει τον άνθρωπο, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της λίστας. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι κλιματικές αλλαγές, όπως αναφέρουν.

Εμπνεόμενοι πιθανώς από τα βιβλία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας οι δημιουργοί της λίστας σημειώνουν την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης. Μιλούν για ηλεκτρονικά συστήματα υψηλού IQ που θα αποφασίσουν ότι δεν μας χρειάζονται πλέον και θα αποφασίσουν να μας εξαφανίσουν.

Προϊόντα νανοτεχνολογίας με ανεξέλεγκτες δυνατότητες που μπορούν να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον ή κατευθείαν τον άνθρωπο είναι μια ακόμη απειλή. Παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κατάρρευση μπορεί να επιφέρει τελικά την εξαφάνισή μας.

Oι δημιουργοί της λίστας σημειώνουν φυσικά τον «κλασικό» κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

Θεωρείται πιθανός κίνδυνος να υπάρξει μια αλυσίδα εξαιρετικά κακών αποφάσεων διαφόρων κυβερνήσεων του πλανήτη που θα πυροδοτήσουν γεγονότα τα οποία θα θέσουν σε άμεση απειλή την ανθρωπότητα.

Τέλος οι δημιουργοί της λίστας αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει και κάποιος άλλος λόγος τον οποίο οι ίδιοι δεν μπορούν να σκεφτούν που μπορεί να απειλήσει τον άνθρωπο.








0 Response to " Οι 12 «Αρμαγεδδώνες» "

Δημοσίευση σχολίου