newscity1.net

Πόσα μικρόβια έχει το μετρό;

Οι χειρολαβές και άλλες επιφάνειες στο μετρό, που τόσοι άνθρωποι αποφεύγουν να αγγίξουν, βρίθουν πράγματι από μικρόβια, όμως στη
συντριπτική πλειονότητά τους αυτά δεν είναι επικίνδυνα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα περισσότερα μικρόβια προέρχονται από το ανθρώπινο δέρμα κ δεν είναι παθογόνα, συνεπώς δεν είναι μεν παράλογο να έχει κανείς κάποιες ανησυχίες μήπως κολλήσει κάτι στο μετρό, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να φοβάται υπερβολικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας Κέρτις Χατενχάουερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικο mSystems της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, πραγματοποίησαν δειγματοληπτική έρευνα στο μετρό της Βοστώνης, σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης των συγκοινωνιών της πόλης.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τις χειρολαβές, τους ορθοστάτες και τις οριζόντιες μπάρες, τα καθίσματα και άλλες επιφάνειες των συρμών, καθώς και τα αυτόματα μηχανήματα των εισιτηρίων. Στη συνέχεια, έκαναν γενετικές αναλύσεις στο εργαστήριο για να δούν τι είδους μικροοργανισμοί «φιλοξενούνται» στο μετρό.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι αν και πράγματι όλες οι επιφάνειες του μετρό είναι μολυσμένες με πλήθος μικροβίων, τα περισσότερα είναι αθώα. Ανάμεσά τους είναι στελέχη προπιονιβακτηρίων, σταφυλόκοκκων, στρεπτόκοκκων κ.α. Αν και ορισμένα από αυτά τα στελέχη μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί ζουν στους υγιείς ανθρώπους και μεταφέρονται από το δέρμα τους, χωρίς συνήθως να έχουν παθογόνα δράση.

Η μελέτη έδειξε ότι, εκτός από τα βακτήρια του δέρματος, στις επιφάνειες του μετρό υπάρχουν επίσης μικρόβια του στόματος, συνήθως στους ορθοστάτες, στο ύψος του προσώπου των επιβατών.

«Αν και θεωρούμε το μετρό ένα βρώμικο μέρος, στην πραγματικότητα έχει μόνο εκείνο το είδος των μικροβίων που συναντά κανείς, όταν κάνει χειραψία με άλλους ανθρώπους. Εκπλαγήκαμε από το πόσο φυσιολογικά ήσαν τα δείγματα. Δεν υπήρχε τίποτε ασυνήθιστο ή επικίνδυνο στα μικρόβια που βρήκαμε. Συνεπώς, αν εξαιρέσει κανείς περιόδους έξαρσης της γρίπης ή άλλης λοίμωξης, όλοι οι μικροοργανισμοί, ακόμη και σε ένα πολυσύχναστο περιβάλλον όπως το μετρό, είναι γενικά φυσιολογικοί», δήλωσε ο Χατενχάουερ.

Η νέα έρευνα αφορά μόνο το μετρό μιας μεγάλης αμερικανικής πόλης, όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική για τα μετρό και άλλων πολυσύχναστων πόλεων σε όλο τον κόσμο.




Πηγή: ΑΠΕ









0 Response to " Πόσα μικρόβια έχει το μετρό; "

Δημοσίευση σχολίου