newscity1.net

Σε ποια μέρη της Γης δεν μπορεί να υπάρξει καθόλου ζωή

Ο άνθρωπος ψάχνει να βρει ζωή σε άλλους πλανήτες…Είναι έτοιμος να μετακομίσει στο άγνωστο, στον ‘Αρη. Εκεί έχει αποδειχθεί πως
μπορεί να επιβιώσει. Υπάρχουν όμως κι σημεία, στον Πλανήτη Γη, όπου η επιβίωση του ανθρώπου είναι αδύνατη.


-H έρημος Ατακάμα της Χιλής . Είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη της Γης, όπου ακόμη και για 50 χρόνια δεν είδε σταγόνα βροχής. Κι όμως η έρημος Ατακάμα δε στερείται ζωής.
Ορισμένοι μικροοργανισμοί (endoliths) έχουν βρει ένα τρόπο να ευδοκιμήσουν εκεί, προσκολλώντας μέσα στους πόρους των βράχων, όπου υπάρχει αρκετή υγρασία για να επιβιώσουν.

Η αλμυρή λίμνη Deep Lake της Ανταρκτικής φιλοξενεί μοναδικά είδη που «λατρεύουν» το αλάτι, ακόμη και σε θερμοκρασίες -20 βαθμών Κελσίου. Για να επιβιώσουν σε τέτοια περιβάλλοντα, οι μικροοργανισμοί διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως ειδικά προσαρμοσμένες μεμβράνες και πρωτεϊνικές δομές, καθώς επίσης και αντιψυκτικά μόρια στα κύτταρά τους.

Στις θερμές πηγές της Kamchatka στη Ρωσία υπάρχουν μικροοργανισμοί οι οποίοι μεταβολίζουν το θείο ή το μονοξείδιο του άνθρακα. «Είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα χημικό στοιχείο που μπορεί να αποτελειώσει κάθε είδος ζωής» λέει ο μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ Frank Robb. Ίσως όμως και να υπάρχουν μεμονωμένες εξαιρέσεις.

Η λίμνη Don Juan Pond στην Ανταρκτική είναι η πιο αλμυρή που υπάρχει στον πλανήτη, με τα επίπεδα αλμυρότητας να φτάνουν το 40% (στη Νεκρά Θάλασσα είναι περίπου 33%). Επιστήμονες έχουν εντοπίσει ίχνη μικροβιακής ζωής σε αυτήν, όμως εξακολουθούν να προσπαθούν να ανακαλύψουν αν όντως αναπτύσσεται και αναπαράγεται εκεί, ή αν έχει μεταφερθεί εκεί από άλλες τοποθεσίες με τον αέρα.


0 Response to " Σε ποια μέρη της Γης δεν μπορεί να υπάρξει καθόλου ζωή "

Δημοσίευση σχολίου