να παίρνουν πιο εύκολα βάρος, αλλά να το χάνουν πιο δύσκολα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά την ηλικία των 30 ετών και ανά δεκαετία υπάρχει μείωση του μεταβολισμού κατά 10%.
Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μειώνεται η έκκριση της αυξητικής ορμόνης (που διεγείρει τον μεταβολισμό), ενώ αυξάνεται η κορτιζόλη (η οποία τον καταστέλλει).
Το αποτέλεσμα είναι ένας άνθρωπος μέσης ηλικίας παίρνει ευκολότερα βάρος συγκριτικά με κάποιον νεότερο, ακόμα και όταν γυμνάζεται συστηματικά και προσέχει τη διατροφή του.
Τι συμβαίνει όμως σε ότι αφορά την όρεξη και την επιθυμία για φαγητό σε κάθε δεκαετία της ζωής; Η πείνα είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ορμονών, σωματικής δραστηριότητας, ύπνου και ψυχικής διάθεσης.
Στα 30
Στη δεκαετία αυτή παρατηρούνται συχνά ακραίες συμπεριφορές, δηλαδή είτε ανεξέλεγκτη πείνα είτε απουσία επιθυμίας για φαγητό. Η ορμόνη κορτιζόλη παίζει ρόλο και στις δύο περιπτώσεις. Στις γυναίκες σημαντικό ρόλο παίζει και η έμμηνος ρύση που συνήθως προκαλεί επιθυμία για φαγητό.
Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι γυναίκες που περιμένουν παιδί. Σίγουρα η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που αυξάνει την όρεξη, αλλά δεν πρέπει να τρώτε τεράστιες ποσότητες. Το έμβρυο παίρνει τις ουσίες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, έτσι κι αλλιώς. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες.
Στα 40
Στη δεκαετία αυτή είναι πιθανό να αρχίσετε να αναπτύσσετε αντίσταση στην ινσουλίνη. Όταν το σώμα δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη, ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αντί τα σάκχαρα να αποθηκεύονται στα κύτταρα. Όταν τα κύτταρα δεν λαμβάνουν ζάχαρη, δηλαδή ενέργεια, μπορεί να αισθάνεστε διαρκώς πεινασμένοι.
Στα 50
Η μείωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση μπορεί να δημιουργεί έντονη επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές γυναίκες παίρνουν βάρος στη μέση ηλικία. Το παράδοξο είναι, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, παρά την αυξημένη όρεξη, λαμβάνουν μικρότερες ποσότητες τροφής.
Στα 60
Παρά την λανθασμένη άποψη ότι το στομάχι συρρικνώνεται με την ηλικία, πολλοί άνθρωποι μετά τα 60 αδυνατίζουν, φυσικά για άλλους λόγους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος μπορεί να δίνει λάθος μηνύματα ότι κάποιος είναι χορτάτος, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όταν η απώλεια βάρους είναι σημαντική χωρίς προφανείς λόγους, το άτομο πρέπει να αναζητήσει την αιτία, καθώς είναι πιθανό να πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας.
Η λήψη φαρμάκων είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει την όρεξη, καθώς αλλοιώνεται η αίσθηση της γεύσης και στεγνώνει το στόμα, με αποτέλεσμα η λήψη τροφής να είναι μια μάλλον δυσάρεστη διαδικασία.
Τέλος, ένα από τα συμπτώματα της άνοιας που συνήθως εκδηλώνεται μετά τα 65 είναι και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Οι άνθρωποι με άνοια, ενώ πεινάνε, δεν μπορούν να οργανώσουν την σκέψη τους, με αποτέλεσμα να μένουν νηστικοί.
0 Response to " Πώς αλλάζει η όρεξή μας ανά δεκαετία "
Δημοσίευση σχολίου