Είναι πράγματα που δύσκολα
μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά η επιστήμη έχει απαντήσεις σε αυτά
και σε πολλά ακόμα που δν φανταζόσασταν ποτέ γι το πιο σημαντικό, ίσως, όργανο στο σώμα σας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Κλινική του Κλίβλαντ στις ΗΠΑ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος…
…των ανδρών ζυγίζει περίπου 1.336gr κ των γυναικών 1.198gr. Πιο μεγάλος εγκέφαλος δεν σημαίνει και μεγαλύτερη νοημοσύνη. Άλλωστε ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν ζύγιζε μόλις 1.230gr.
…παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να ανάψει μια λάμπα των 25Watt.
…προσδίδει σε ορισμένα άτομα τη δυνατότητα της «συναισθησίας». Αυτά τα άτομα μπορούν να «ακούσουν» τα χρώματα, να «οσφρηστούν» λέξεις και να «δουν» μια έννοια στον χώρο. Η συναισθησία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Μπορεί να προκληθεί από εκφυλισμό ή τραυματισμό του εγκεφάλου, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συμπτώματα από την παιδική τους κιόλας ηλικία.
…κάνει αδύνατο για κάποιον να γαργαλήσει τον εαυτό του. Η παρεγκεφαλίδα, η οποία είναι υπεύθυνη για τη φυσική κίνηση, μπορεί να προβλέψει την αίσθηση και να αποτρέψει την αντίδραση σε αυτή, σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν στο University College του Λονδίνου. Οι εξελικτικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γαργαλητό έχει αναπτυχθεί σε πρωτεύοντα θηλαστικά ως μια μορφή κοινωνικού δεσμού.
…υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα. Πρόκειται για μια πάθηση που ονομάζεται «προσωπαγνωσία» (prosopagnosia) και επηρεάζει μέχρι και το 2,5% του πληθυσμού. Έρευνα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έδειξε ότι ο κροταφικός λοβός -και συγκεκριμένα η ατρακτοειδής έλικα- είναι η περιοχή όπου γίνεται η επεξεργασία της εικόνας ενός προσώπου και η αναγνώρισή του. Αν υπάρχει βλάβη σε εκείνο το σημείο (πχ από τραυματισμό) τότε είναι πιθανό να μην μπορεί το άτομο να αντιληφθεί ποιο πρόσωπο κοιτάζει κάθε φορά.
…χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 20% του οξυγόνου στο σώμα. Αυτό είναι τρεις φορές περισσότερο από το οξυγόνο που χρειάζονται όλοι οι μυς!
…δεν έχει υποδοχείς πόνου. Αν κάποιος μπορούσε να αγγίξει τον εγκέφαλό σας δεν θα νιώθατε τίποτα. Οι υποδοχείς πόνου είναι σε άλλα σημεία του σώματος και στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο, ο οποίος τα αναλύει.
…λειτουργεί σε όλο τον όγκο του και όχι μόνο στο 10% όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ολόκληρο τον εγκέφαλό τους, απλά όχι όλα τα σημεία ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν χρειαζόμαστε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου ταυτόχρονα δραστήριες για να λειτουργήσουμε.
…δεν σταματά να αναπτύσσεται πριν την ηλικία των 25 ετών. Ο προμετωπιαίος φλοιός -η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της παρόρμησης- δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως πριν τα 25 χρόνια ζωής. Αυτό κάνει την έννοια του 18χρονου «ενήλικα» αμφιλεγόμενη. Οι ασφαλιστικές εταιρείες για τα αυτοκίνητα ήταν οι πρώτες που έφτασαν σε αυτή την υπόθεση προτού αποδειχτεί και από την επιστήμη!
0 Response to " Πόσο ρεύμα παράγει… ο εγκέφαλος και άλλες 7 απίστευτες αλήθειες "
Δημοσίευση σχολίου