newscity1.net

Γιατί τρώμε περισσότερο το χειμώνα;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχείρησαν να δώσουν Βρετανοί ερευνητές μέσω της μελέτης
τους, που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η τάση αυτή ενδεχομένως να οφείλεται σε εξελικτικούς λόγους, ωστόσο δε φαίνεται να υπάρχει αντισταθμιστικός μηχανισμός που να προλαμβάνει τα περιττά κιλά ή την παχυσαρκία.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα περιττά κιλά δεν ήταν απειλή για την επιβίωση των προγόνων μας, ενώ η έλλειψη βάρους αντιθέτως έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, με επικεφαλής τον Δρ Άντριου Χίγκινσον, χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προβλέψουν πόσο λίπος θα πρέπει να αποθηκεύουν οι άνθρωποι κ άλλα θηλαστικά. Όπως διαπίστωσαν, τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν βάρος όταν είναι δυσκολότερο να βρουν τροφή.

«Η αποθήκευση λίπους είναι μια ασφαλιστική δικλείδα έναντι του κινδύνου της αποτυχίας εύρεσης τροφής, που για τους ανθρώπους της προ-βιομηχανικής εποχής ήταν πιθανότερο τον χειμώνα. Συνεπώς, η δίαιτα τον χειμώνα είναι η χειρότερη επιλογή», αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.

Από την πλευρά του, ο Δρ Χίγκινσον εξηγεί: «Θα περιμέναμε η διαδικασία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους να μας έχει χαρίσει την ικανότητα να συνειδητοποιούμε πότε έχουμε φάει αρκετά, αλλά αντιθέτως έχουμε κακό έλεγχο στη θέα του φαγητού. Επειδή το φαγητό σήμερα έχει τόση ζάχαρη και βελτιωτικά γεύσης, που το δέλεαρ για τον άνθρωπο να το φάει είναι μεγαλύτερο από οποιονδήποτε αδύναμο εξελικτικό μηχανισμό ελέγχου της επιθυμίας για φαγητό».





0 Response to " Γιατί τρώμε περισσότερο το χειμώνα; "

Δημοσίευση σχολίου