newscity1.net

10 ιατρικοί μύθοι που δεν ισχύουν

Υπάρχουν κάποιοι “αστικοί μύθοι” που περνούν από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα και οι οποίοι έχουν
καταλήξει να γίνουν πιστευτοί από πολλούς ανθρώπους. Οι μύθοι μάλιστα αυτοί, έχουν και μια δόση (όπως κάθε καλός μύθος) αληθοφάνειας κ επιστημονικής – ιατρικής αλήθειας (δίχως φυσικά να ευθύνεται κανένας γιατρός επιστήμονας) με αποτέλεσμα να περνάνε σαν αλήθειες και να τους πιστεύουμε. Όπως γι παράδειγμα ο μύθος που λέει “μην καταπιείς τσίχλα γιατί θα μείνει μέσα σου χωρίς να αποβληθεί για 7 χρόνια!!!!”.

Μύθος 1: Ο καφές σε ξεμεθάει
Η πραγματικότητα είναι ότι ο καφές δεν σε ξεμεθάει. Δεν είσαι τη μια στιγμή “στα πατώματα” από το αλκοόλ και την επόμενη που θα πιεις καφέ θα γίνεις περδίκι. Απλά τα συστατικά του καφέ θα μπορέσουν να μειώσουν λίγο την επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο και μέχρι εκεί.

Μύθος 2: Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στείρωση αν τα παίρνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η απάντηση έρχεται από το “scientific america” και είναι η εξής απλή. Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν προκαλούν στείρωση, όσο καιρό κ αν μια γυναίκα, τα λαμβάνει.

Μύθος 3: το διάβασμα σε χαμηλό φως καταστρέφει την όραση.
Η πραγματικότητα είναι πως οι μύες του ματιού στο αμυδρό φως λειτουργούν με τον εξής τρόπο: ανοίγουν, διαστέλλουν την κόρη με αποτέλεσμα να εισέρχεται περισσότερο φως. Μπορεί το μάτι να κουράζεται αλλά δεν καταστρέφεται η όραση

Μύθος 4: η τσίχλα εάν την καταπιούμε θα χρειαστεί 7 χρόνια για να αποβληθεί από τον οργανισμό.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η τσίχλα δεν κολλάει στο στομάχι ή τα έντερα. Αποβάλλεται άμεσα.

Μύθος 5: Εάν φάμε γαλοπούλα θα νυστάξουμε επειδή περιέχει τρυπτοφάνη.
Φυσικά και δεν ισχύει. Οι άνθρωποι νυστάζουν όταν τρώνε γαλοπούλα (και όχι μόνο), όχι από την γαλοπούλα την ίδια, αλλά επειδή έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού απλά.

Μύθος 6: Τα τηγανητά φαγητά και η σοκολάτα δημιουργούν ακμή και σπυράκια.
Η απάντηση βρίσκεται στο εξής: Η ακμή έχει να κάνει με πολλούς γενετικούς αλλά και ορμονικούς παράγοντες, στους οποίους δεν βρίσκεται η σοκολάτα και τα τηγανητά φαγητά.

Μύθος 7: Το κρύο μας αρρωσταίνει
Το αντίθετο συμβαίνει. Αρρωσταίνουμε όταν κάνει κρύο όχι από τον κρύο καιρό, αλλά επειδή συνηθίζουμε να μένουμε περισσότερο καιρό σε κλειστούς χώρους και να “ανταλλάσσουμε” ιούς και βακτηρίδια μεταξύ μας. Για παράδειγμα με το φτάρνισμα.

Μύθος 8: Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια ώρα πριν κολυμπήσουμε αφού έχουμε φάει.
Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι εάν έχουμε φάει (όχι να σκάσουμε στο φαγητό, να έχουμε φάει φυσιολογικά εννοούμε) και κολυμπήσουμε δίχως να ζορίσουμε τον εαυτό μας, κολυμπήσουμε δίχως ένταση, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μύθος 9: Η ζάχαρη στα παιδιά προκαλεί υπερδιέγερση
Οι επιστήμονες λένε ότι στα παιδιά η ζάχαρη προκαλεί πολλά, αλλά σε καμία περίπτωση υπερδιέγερση, να τα κάνει να τρέχουν γύρω γύρω και να μην κουράζονται...

Μύθος 10: Το ξύρισμα κάνει τις τρίχες να βγαίνουν ταχύτερα και να είναι παχύτερες
Το πόσο παχιές και το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθούν οι τρίχες είναι γενετικά προδιαγεγραμμένο. Οι τρίχες φαίνονται πιο παχιές επειδή στο ξύρισμα τις βλέπουμε δίπλα στη λεπτή λεπίδα...

0 Response to " 10 ιατρικοί μύθοι που δεν ισχύουν "

Δημοσίευση σχολίου