newscity1.net

1.000 είδη βακτηρίων ζουν στο σώμα μας

Περισσότερα από 1.000 είδη βακτηρίων φιλοξενεί το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Ο αριθμός αυτός είναι 100 φορές μεγαλύτερος απ΄ ό,τι
νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
Τα περισσότερα βακτήρια διατηρούν καλές σχέσεις με τον οργανισμό μας και μάλιστα
τον προστατεύουν από την εισβολή βλαβερών μικροβίων.

Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα βακτήρια δεν κάνουν ποτέ αισθητή την παρουσία τους. Απλώς ζουν στο δέρμα και τρέφονται από το σώμα μας χωρίς να μας ενοχλούν. Και μάλιστα, μεταλλάσσονται έτσι ώστε να εκμεταλλευθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δέρματος στο σημείο όπου βρίσκονται για την επιβίωσή τους.

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά συμπεράσματα της έρευνας - σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντεπέντεντ» - είναι η τοπογραφία των βακτηρίων.

Στον φαινομενικά αγνό πήχυ του χεριού, δηλαδή το τμήμα από τον αγκώνα ώς τον καρπό, συγκεντρώνονται τα περισσότερα είδη. Εκεί βρίσκονται 44 διαφορετικά είδη, ξεπερνώντας άλλες «ύποπτες» περιοχές, όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα.

Βέβαια, στις μασχάλες βρίσκονται τα περισσότερα από το σύνολο των 100 δισ. βακτηρίων που ζουν στο σώμα μας. Οι επιστήμονες παρομοιάζουν τις μασχάλες με ένα τροπικό δάσος όσον αφορά το βακτηριακό οικοσύστημα που τις προτιμά ως τόπο κατοικίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ίδια, πάνω- κάτω, είδη βρίσκονται στις ίδιες περιοχές του σώματος σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Έκπληξη για τους ερευνητές

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην Επιστημονική Επιθεώρηση «Science», έγινε με μία νέα μέθοδο γενετικής ανάλυσης του DΝΑ στο δέρμα, πολύ πιο αποτελεσματική από παλαιότερες τεχνικές.

«Αυτό που μας ξάφνιασε περισσότερο είναι η μεγάλη ποικιλία βακτηρίων που ζουν στο δέρμα», λέει η Τζούλια Σέγκρι, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Έρευνας στο Μέριλαντ.

«Το δεύτερο πιο απρόσμενο αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα μοιάζει με έρημο που έχει υγρές περιοχές σαν ρυάκια, όπως οι μασχάλες, ενώ υπάρχουν και οάσεις ζωής με πλούσια βιοποικιλότητα, όπως ο αφαλός».

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από 20 σημεία του σώματος 10 υγιών ανθρώπων και τα πέρασαν από γενετικό έλεγχο, εντοπίζοντας τα διαφορετικά είδη βακτηρίων. Όπως εξηγούν, τα περισσότερα, όχι μόνο δεν μας βλάπτουν, αλλά διατηρούν το δέρμα μας υγιές αποτρέποντας μολύνσεις από πιο βλαβερά μικρόβια.

«Πρέπει να σταματήσουμε να νομίζουμε ότι όλα τα βακτήρια μας πειράζουν. Καλή η προσωπική υγιεινή, αλλά το να είσαι καθαρός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι πιο υγιής», τονίζει η επιστήμονας.

Τα ποντίκια

Για να φανεί η ευεργετική δράση των βακτηρίων στον άνθρωπο, οι ερευνητές τονίζουν το παράδειγμα των ποντικιών στο εργαστήριο, που μεγαλώνουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον, τα οποία έχουν μικρότερες καρδιές και δεν μπορούν να χωνέψουν σωστά την τροφή.

Οι δύο περιοχές του σώματος που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην έρευνα είναι οι μασχάλες και ο πήχυς του χεριού. «Αυτά τα δύο σημεία διαφέρουν τόσο πολύ όσο τα τροπικά δάση από τις ερήμους. Κι όμως, έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλία σε βακτήρια».

Οι επιστήμονες χώρισαν το σώμα σε τρεις κατηγορίες οικολογικών οικοσυστημάτων: υγρά, λιπαρά και ξηρά. Τα λιπαρά σημεία περιέχουν το πλέον ομοιόμορφο μείγμα μικροβίων και περιλαμβάνουν τα φρύδια και το εξωτερικό τμήμα της μύτης.

Οι περιοχές

Οι υγρές περιοχές βρίσκονται μέσα στη μύτη, στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα και στη βουβωνική χώρα, όπου ζουν 39 είδη βακτηρίων. Στις ξηρές περιοχές συγκαταλέγονται οι παλάμες, όπου βρίσκονται 28 είδη και οι γλουτοί με 32 είδη.

Τα βακτηριακά κύτταρα είναι 1.000 φορές μικρότερα από τα ανθρώπινα, αλλά είναι πολύ περισσότερα σε αριθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1% του σωματικού βάρους μας οφείλεται στα βακτήρια που ζουν στο σώμα.

Υπάρχουν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα βακτήρια πάνω και μέσα μας απ΄ ό,τι ανθρώπινα κύτταρα στον οργανισμό μας.

Οι παθήσεις

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη των βακτηριακών κοινοτήτων στο δέρμα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί ορισμένες δερματικές παθήσεις εκδηλώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως για παράδειγμα, το έκζεμα που παρουσιάζεται στην πτυχή του αγκώνα, ενώ η ψωρίαση στο εξωτερικό κομμάτι.
«Τα δεδομένα της έρευνάς μας είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες παντού στον κόσμο. Ελπίζουμε πως αυτό θα επισπεύσει τις προσπάθειες να καταλάβουμε τους πολύπλοκους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο έκζεμα, την ψωρίαση, την ακμή ή τις μολύνσεις του δέρματος που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά».

Εισβάλλουν στον οργανισμό από στόμα και πληγές

Τα βακτήρια εισβάλλουν στον οργανισμό μας μέσω του στόματος ή μίας πληγής. Συνήθως, τα βλαβερά βακτήρια που μπαίνουν από το στόμα δυσκολεύονται να επιβιώσουν, γιατί δέχονται την επίθεση των καλών βακτηρίων που βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα.

Βέβαια, δεν ισχύει πάντα αυτό κι έτσι χρειάζεται προσοχή, όπως να μην τρώμε ωμό κρέας, να κρατάμε καθαρά τα κουζινικά σκεύη και τις επιφάνειες και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος όταν τα βακτήρια μπαίνουν από ανοικτή πληγή.

Τότε, μπορεί να εισχωρήσουν στο αίμα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, ακόμα και τον θάνατο. Γι΄ αυτόν τον λόγο, πρέπει να κρατούμε καθαρές τις πληγές και να τις απολυμαίνουμε με αντιβιοτική αλοιφή.

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια χωρίς διακρίσεις, καλά και κακά. Γι΄ αυτό οι γιατροί συνιστούν να μην τα παίρνουμε «για ψύλλου πήδημα». Αν όμως, είναι απαραίτητα, τότε πρέπει να παίρνουμε ταυτόχρονα προβιοτικά συμπληρώματα ή να τρώμε τροφές όπως το γιαούρτι.


0 Response to " 1.000 είδη βακτηρίων ζουν στο σώμα μας "

Δημοσίευση σχολίου