newscity1.net

Πρόβα για το τέλος του κόσμου

Θυμάστε την ταινία «Αρμαγεδδών»; Εκείνη που ήρωες της NASA έσωσαν τη Γη από επίθεση ενός αστεροειδούς; Πιθανόν ενέπνευσε Αμερικανούς και
Ευρωπαίους επιστήμονες, οι οποίο μελετούν τρόπους
για να προστατέψουν τον πλανήτη Γη από κάτι αντίστοιχο.

Εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνδυνο που αν γινόταν πραγματικότητα θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος του κόσμου.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, ετοιμάζονται να στείλουν στο διάστημα αποστολή με στόχο να θέσει εκτός πορείας έναν αστεροειδή.

Αθώο... θύμα των μελών της Ευρω-Αμερικανικής Αποστολής Εκτίμησης Κινδύνου και Εκτροπής Αστεροειδούς θα είναι ένας διασημικός βράχος που φέρει το χαριτωμένο όνομα Didymoon.

Φυσικά, ο καημένος, ούτε μας απειλεί ούτε κοντά μας βρίσκεται -αντιθέτως, την τελευταία φορά που μας πλησίασε βρισκόταν περίπου 4,46 εκατ. μίλια μακριά.

Ωστόσο η αποστολή έχει την αξία της, για τους ειδικούς, διότι θα αποτελέσει πρόβα για το μέλλον. Θα μάθουν οι επιστήμονες αν θα μπορέσουν να σώσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό από κάποιο επικίνδυνο διαστημικό σώμα.

Αποστολή σε δύο σκέλη

Η αποστολή, που πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη και από δύο διαστημικά σκάφη, θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020 με στόχο να φτάσει στον Didymoon τον Μάιο του 2022.

Το πρώτο σκέλος, το οποίο διευθύνει η NASA, αφορά την αποστολή Dart (Διπλό Τεστ Εκτροπής Πορείας Αστεροειδούς). Θα βομβαρδίσει τον Didymoon για να διαπιστώσει αν μπορεί να να τον θέσει εκτός πορείας.

Το δεύτερο, από τη Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, με το όνομα Aim (Αποστολή Επίδρασης Αστεροειδούς) θα κάνει περιφορά γύρω από τον Didymoon για να παρακολουθήσει τις επιπτώσεις της αποστολής Dart, να μετρήσει τη μάζα και την πυκνότητα του Didymoon, αλλα και να προσεδαφίσει ένα μηχάνημα στον αστεροειδή, για να δώσει επιπλέον στοιχεία.

Ο Δρ Πάτρικ Μίτσελ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής, υποστήριξε πως οι αστεροειδείς συνιστούν ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην πορεία που ακολουθούν οι βραχώδεις διαστημικοί σχηματισμοί πριν καταλήξουν να γίνουν πλανήτες.

Και τόνισε ότι για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τη Γη από πιθανούς κινδύνους, οφείλουμε να «κατανοήσουμε τους αστεροειδείς καλύτερα: τη δομή τους, την προέλευσή τους και πώς αντιδρούν σε συγκρούσεις».

Βέβαια, ίσως θα ήταν καλύτερα να έκαναν κάτι για να κατανοήσουν τον «πολιτισμό» όπως εξελίσσεται πάνω στον πλανήτη και να προστατέψουν όλους αυτούς του αθώους που σκοτώνονται, τραυματίζονται και εκτοπίζονται εξαιτίας των πολέμων.

Αλλά αυτό το εγχείρημα ίσως δεν συνιστά τόσο ευγενή αποστολή όσο η σωτηρία της Γης από κάποιο διαστημικό βράχο.



0 Response to " Πρόβα για το τέλος του κόσμου "

Δημοσίευση σχολίου