newscity1.net

Πώς να κάνετε αόρατα αντικείμενα στο σπίτι σας! (video)

Πώς μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι ένα φακό που θα κάνει τα αντικείμενα αόρατα;

Χρειάζεστε ένα ζευγάρι φακών με εστιακή απόσταση f1 και ακόμα ένα ζευγάρι με διαφορετική εστιακή απόσταση f2.

Οι δύο πρώτοι φακοί χωρίζονται από απόσταση ίση με το άθροισμα των εστιακών αποστάσεών τους (f1+f2).


Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζεται η απόσταση μεταξύ των δύο επόμενων φακών

Η απόσταση ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο ζευγάρι φακών (t2) ισούται με 2 f2 (f1+ f2) / (f1— f2).




Τις οδηγίες για την κατασκευή του φακού αορατότητας δίνουν επιστήμονες Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη. Το σύστημά τους βασίζεται σε υλικά που βρίσκονται σχετικά εύκολα και κοστίζουν φθηνά και λειτουργεί σε όλα τα μήκη κύματος του ορατού φωτός. Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο ζευγάρια φακών τοποθετημένων σε συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους.

«Από ό,τι γνωρίζουμε, είναι η πρώτη συσκευή απόκρυψης που προσφέρει συνεχή κάλυψη σε τρεις διαστάσεις και από πολλές διευθύνσεις» δηλώνει ο μεταπτυχιακός φοιτητής Τζόζεφ Τσούι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Στις δοκιμές που πραγματοποίησαν, οι ερευνητές απέκρυψαν μεταξύ άλλων ένα χέρι, ένα πρόσωπο και έναν χάρακα, αφήνοντας παράλληλα ανεπηρέαστο το φόντο, δηλαδή τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω από το κρυμμένο αντικείμενο.

Αυτό συμβαίνει διότι η αόρατη περιοχή έχει σχήμα ντόνατ και δεν παραμορφώνει τα είδωλα των αντικειμένων που βρίσκονται έξω από αυτή τη νοητή κουλούρα.

Η μαθηματική περιγραφή της νέας διάταξης απόκρυψης παρουσιάζεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Optics Express και είναι διαθέσιμη στην υπηρεσία προδημοσίευσης arXiv.

Όσον αφορά στις πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Τσούι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, στο στρατό, τη διακόσμηση χώρων και την τέχνη.

Υπενθυμίζεται ότι έναν μανδύα αορατότητας που εξαφανίζει αντικείμενα από τα ραντάρ έχει αναπτύξει ο έλληνας ερευνητής Δρ. Γιώργος Ελευθεριάδης, καθηγητής υπολογιστικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Για να εξαφανίσουν ένα αντικείμενο από τον ραδιοεντοπιστή (ραντάρ), οι επιστήμονες το περιβάλλουν με μικροσκοπικές κεραίες που εκπέμπουν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Το πεδίο που εκπέμπεται εξουδετερώνει τα κύματα που ανακλώνται από το αντικείμενο, καθιστώντας το αόρατο. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και για να εξαφανίσει δομές και αντικείμενα που εμποδίζουν τη μετάδοση των σημάτων κινητής τηλεφωνίας.

Συνήθως οι “μανδύες αορατότητας” κατασκευάζονται από μεταϋλικά όπως είναι οι λωρίδες από υαλονήματα, χαραγμένες με χαλκό.

















0 Response to " Πώς να κάνετε αόρατα αντικείμενα στο σπίτι σας! (video) "

Δημοσίευση σχολίου